Hogyan kell fájlt leadni digitális nyomtatáshoz?

Nyitott fájlt (ai, indd, cdr) nem, vagy csak akkor fogadunk, ha a grafikai anyag minden része megvan (collect) pl. képek, szövegek, betű típusok. Ez a kivitelezés kockázatos, ezért gyártás előtt mindenképpen visszaküldjük a nyomtatásra elkészített filet ellenőrzésre és csak jóváhagyás után kezdjük a nyomtatást.

Photoshopban készült grafika esetén, összezárt fájlt kérünk.

Nyomtatásra alkalmas file formátumok: pdf, tif, jpg

Legsűrűbben Pdf file-ból nyomtatunk. A PDF-et nyomtatásra alkalmas beállításokkal kell exportálni, kompozit beállítással.

Nyomtatásra alkalmas színtér a CMYK, Európai színbeállítás Fogra 39L szükséges a jó színek eléréséhez.

A nyomtatáshoz szükséges felbontás: íves nyomtatáshoz 300 dpi minőségre van szükség. Nagyméretű digitális nyomtatáshoz elég lehet 100 – 150 dpi is, mert ezeket a nyomatokat messziről nézik majd.

A nyomtatandó filet mi fogjuk kilőni (felpakolni), úgy, hogy a nyomathordozón a leggazdaságosabb legyen az elrendezés, ezért azt elég egy példányban átküldeni.

Nyomdai kifutó: Minden esetben szükséges kifutóval ellátni a grafikai állományt. A kifutó az a rész, ami a méretre vágáskor körben levágódik. Körben 5mm fog levágódni.

A grafikai anyagot szinte minden esetben az oldal közepére kell rendezni.

Kereteket nem szabad túl közel tenni a vágáshoz. Vágójelekre szükségünk van, hogy méretre tudjuk vágni a nyomatokat.

Nyomdai Papír méretek:

A/6 = 105×148 mm

A/5 = 148×210 mm

A/4 = 210×297 mm

A/3 = 297×420 mm

SRA3 = 320×450 mm

LA4 = 99 x 210 mm

Szita nyomtatás: Vonalas ábrák esetén vektoros grafikára van szükség. A szita nyomtatás összetettsége miatt, minden esetben egyeztetésre van szükség.

A nyomtatásra E-mail-ben 9 MB-ot tudunk fogadni, nagyobb fájlokat fájlküldő alkalmazásokkal tudnak számunkra küldeni.